Kennistraject Gezonde Bodem

Ben jij melkveehouder in het Westerkwartier en wil je alles leren over de bodemecologie, hoe je daar als boer op kan sturen en dit in je voordeel kan gebruiken? Geef je dan op! Het Kennistraject is voor tien melkveehouders uit het Westerkwartier die inzicht willen hebben in de werking van de eigen bodem(ecologie) en hoe ze de werking van deze bodem kunnen verbeteren. Er kan één persoon per bedrijf meedoen.

We bieden een gevarieerd en ontzettend leerzaam kennistraject die jou als melkveehouder handvatten biedt om stappen te zetten richting een gezondere en natuurinclusieve bodem.

Cursus

Twee cursusdagen (10:00 – 14:00) over de bodemecologie en hoe je daar als boer op kan sturen en in je voordeel kan gebruiken. De basisbeginselen daarover worden aangeboden tijdens deze cursusdagen.

De onderwerpen die aan bod komen zijn onder anderen:

 • Bodemecologie en – biodiversiteit.
 • De interactie bodemleven – biodiversiteit – landschap en de mogelijkheden natuur en landschapswaarden via bodemmaatregelen te bevorderen, wat is de meerwaarde van landschapselementen voor het bedrijfssysteem.
 • Het besef van de essentiële rol van de bodemecologie, van microbe tot mol
 • Eigen input melkveehouders.

Veldexcursies

Theorie wordt sneller kennis als je in de praktijk gaat kijken hoe iets werkt. Het moet gaan leven. Zodoende zijn er drie veldexcursies. We bezoeken Melkveehouderij Geert Broersma in Damwoude, Biologische melkveehouderij Van der Velde in Niehove en Biologische melkveehouderij Peter Oosterhof. Bij deze bevlogen natuurinclusieve melkveehouders zie je in de praktijk o.a. wat werkt en niet werkt, welke afwegingen je moet maken en hoe een gezonde bodem eruit ziet.

Analyses

Wanneer je deelneemt aan dit traject is het natuurlijk interessant om te weten wat de samenstelling is van de eigen bodem. Vaak is de chemische samenstelling wel bekend, wat gaat de bodem in en wat komt eruit. Maar hoe zit het nou met de biologische samenstelling (ecologie)? Vaak is hier weinig over bekend terwijl voor natuurinclusieve landbouw dit een belangrijke factor is. Het zegt iets over de gezondheid van de bodem en over het bodemecosysteem. Groeibalans voert de volgende metingen en analyses uit:

 • Plantsapmeting
 • Bioscan
 • Bodem-balansanalyse
 • Chroma’s
 • Klik hier voor meer info over de verschillende metingen

Keukentafelgesprekken & advies

De cursusleider komt bij je op bezoek. Door middel van een keukentafelgesprek over o.a. kringlopen, mest, voer, bestrijdingsmiddelen, medicijnen en knelpunten krijg je een goed beeld van het bedrijf.

Daarnaast worden de bodemanalyses besproken. Het gesprek en de analyses samen monden uit in een adviesrapport op maat.

Een advies waarmee jij je bodem gezonder kan maken, de bodem beter in kan zetten voor het bedrijf en meer natuurinclusief boert.

Grond

Wanneer en waar

Cursusdagen:

Maandag 19 en 26 september, 10:00 – 14:00 (inclusief lunch).

Locatie: Gaveborg, Oostwold.

Veldexcursies:

 1. Maandag 3 oktober, 13:00 – 15:30:
  Melkveehouderij Geert Broersma, Damwoude.
 2. Dinsdag 11 oktober, 13:00 – 15:30:
  Biologische melkveehouderij Peter Oosterhof, Foxwolde.
 3. Woensdag 19 oktober, 13:00 – 15:30:
  Biologische melkveehouderij Van der Velde, Niehove.

Het keukentafelgesprek en de grondmonsters worden met iedere melkveehouder persoonlijk ingepland.

Door wie

Het kennistraject staat onder leiding van René Jochems van Bureau Groeibalans in samenwerking met:

Kosten

De kosten voor deelname aan het Kennistraject Gezonde Bodem bedragen €150,- p.p.

Dit is inclusief lunch tijdens de cursusdagen. Reiskosten voor zowel de cursusdagen als de veldexcursies worden niet vergoed.

COVID-19

De dan geldende maatregelen worden in acht genomen. Mochten de cursusdagen niet fysiek plaats kunnen vinden dan wordt het een onlinecursus.

Aanmelden?

Er is plek voor tien melkveehouders uit het Westerkwarier (tien verschillende bedrijven). Meld je aan door het onderstaande formulier in te vullen, wij nemen dan contact met je op.

Kennistraject Bodem

Aanmeldformulier Kennistraject Bodem
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.